poniedziałek, 22 października 2012

Ciasto marchewkowe polane czekoladą z orzechami...

Ostatni weekend minął pod hasłem "Marchewka". Pojawiała się ona pod każdą możliwą postacią, czy to w cieście, surówce czy w formie kotletów.
Poniższy przepis jest bardzo prosty i samo ciasto robi się stosunkowo szybko, choć dłużej piecze, ale stwierdzam, że na ten smak warto czekać...

Składniki na ciasto:
- 1,5 szkl. oleju
- 2 marchewki drobnostarte
- 2 szkl. mąki
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 4 łyżeczek cynamonu lub też przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta sody
- 1 jabłko


Jajka ubić z cukrem dodać stopniowo mąkę, olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Na końcu dodać marchew i pokrojone w kostkę jabłko. Warto dodać również orzechy dla wzbogacenia smaku.
Piec ciasto należy przez koło 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ja ciasto na początku piekłam w temperaturze maksymalnej (250 stopni) przez jakieś 20 minut, a potem 150 do 180.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz