sobota, 30 lipca 2011

Sezon na cukienie

W okresie letni bardzo łatwo o cukinie. Jest ona prosta i szybka do przygotowania!!!! :) ja  z cukinii najczęściej przyrządzam tzw. LECZO, czyli danie węgierskie ze świeżych warzyw. W Polsce przygotowywane jest najczęściej właśnie z cukinii czy też bakłażanów. Danie to według niektórych przypomina bardziej prowansalskie ratatouille.

SKŁAD:
2 - 3 cukinie
500 gr kiełbasy
4 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 papryka
5 pomidorów średniej wielkości
5 łyżek koncentratu pomidorowego

1. cukinie obieramy i wycinamy pestki potem kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy aż będą na pół ugotowane. Potem zdejmujemy je z ognia.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokroją marchewkę i paprykę oraz seler potem dodajemy do niej cebulę i dusimy. Potem wrzucamy je do cukinii.

3. Na tej samej patelni smażymy kiełbasę. Usmażona dodajemy do pozostałych warzyw.

4. Parzymy pomidory i obieramy je ze skórki, kroimy i wrzucamy na patelnię i smażymy aż się całkowicie rozpuszczą. Wtedy dodajemy koncentrat czosnek i wrzucamy je do reszty.

5. Cały garnek z leczo wstawiamy jeszcze na 10 minut by wszystkie warzywa i przyprawy przeszły swoim smakiem. Na samym końcu można dodać pokrojoną świeżą bazylię dla lepszego smaku.
No i podajemy :) SMACZNEGO !!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz