CIASTO ZIOŁOWO-SEROWE
Skład:
300 gr sera
250 gr mąki
125 gr masła
sól
zioła (mięta, bazylia, oregano, rozmaryn)
komentarz: ilość tych ziół zależy od upodobań
60 dag pieczarek
1 cebula
500 gr chudego twarogu
100 ml śmietany
1 jajko
4 łyżki kaszki mannej
świeżo zmielony pieprz
1. Mąkę wsypać do miski dodać masło i 50 dag sera, składniki zagnieść na ciasto dodając 60 ml zimnej wody. Wsadzić na 15 minut do zamrażalnika. Po 15 minutach ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tortownicy.
2. Pieczarki, cebulę obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię i podsmażyć w jednej łyżce masła. Dodać zioła i ostudzić. W tym czasie gdy pieczarki się studzą przygotować należy resztę nadzienia. Do miski wlewamy śmietanę, jedno jajko i 500 gr białego chudego twarogu mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Solimy do smaku. Do tak przygotowanej serowej masy dodajemy pieczarki.
3. Masę serową równomiernie rozprowadzić po cieście. Piec ok 30 min. w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz